Producerat i Sverige 🇸🇪 Fri frakt från 399KR 🇩🇰 Fri fragt fra 349 DKK

Sesamgrillad tonfisk med gurksallad & chiliolja

Sesamgrillad tonfisk med gurksallad & chiliolja

En stilren rätt med inspiration från Asien – där färsk tonfisk snabbt grillas med svart och vit sesam, penslas med chiliolja med svart vitlök och serveras på en frisk gurksallad med lime, ingefära och koriander. Perfekt som förrätt eller lätt huvudrätt.


Ingredienser (2 portioner)

Tonfisk:

  • 2 × 200 g färsk tonfisk
  • Vita & svarta sesamfrön
  • Friends & Deli Chiliolja med Svart vitlök (till pensling)
  • Friends & Deli Svart Vitlökssalt

Gurksallad:

  • 3 gurkor
  • 1 msk inlagd ingefära (finhackad eller strimlad)
  • 2 lime, pressade
  • 2 tsk sesamolja
  • ½ tsk japansk soja
  • 1 kruka koriander, grovt hackad
  • 1 tsk Friends & Deli Chiliolja med Svart vitlök

👩‍🍳 Så gör du

1. Förbered gurksalladen:

  • Skiva gurkan i tunna remsor (gärna med mandolin).
  • Rör ihop lime, sesamolja, soja och ingefära.
  • Blanda vätskan med gurkan i en bunke.
  • Tillsätt koriander och 1 tsk chiliolja.
  • Låt stå kallt i 20–30 minuter innan servering.

2. Förbered tonfisken:

  • Pensla tonfiskfiléerna med chiliolja.
  • Vänd i sesamfrön så båda sidor täcks.
  • Krydda lätt med svart vitlökssalt.
  • Grilla eller halstra hastigt – ca 40 sekunder per sida – så att mitten förblir rå och rosa.

3. Servering:

  • Lägg en näve gurksallad mitt på tallriken.
  • Skiva den grillade tonfisken och placera ovanpå.
  • Toppa med extra koriander och ringla ev. lite extra chiliolja runt om.

Tips

Den här rätten passar perfekt med ett glas torr riesling eller en kall japansk öl.