En lyxig rätt med elegans, hetta och djup från havet – perfekt till en festlig middag
Ingredienser (4 portioner)
Pasta & skaldjur:
300 g färsk tagliarini (eller tagliatelle/spaghetti)
150 g scampi (skalade)
150 g bläckfiskringar
100 g bläckfiskarmar (t.ex. baby octopus)
2 msk olivolja
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 dl vitt vin (torrt)
2 dl hummerfond (av god kvalitet)
1 dl vispgrädde
1/2 tsk Espelettepeppar (eller mild chiliflakes)
Friends & Deli Svart Vitlökssalt & svartpeppar efter smak
Färsk timjan, dragon eller oregano till servering
Koka pastan enligt anvisning – al dente. Häll av, ringla över lite olivolja och håll varm.
Fräs schalottenlök och vitlök i olivolja i en rymlig panna tills mjukt.
Tillsätt skaldjuren och stek i 2–3 minuter tills de precis är genomlagade och fått lätt färg. Lyft ur och lägg åt sidan.
Deglacera pannan med vitt vin, låt reducera en aning.
Tillsätt hummerfond, grädde och Espelettepeppar. Låt sjuda i några minuter tills såsen blir något krämig. Smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka skaldjuren i såsen tillsammans med pastan och blanda försiktigt.
Servera direkt, toppat med färska örter och eventuellt lite skum (vispa upp lite av såsen med stavmixer för att få en fin finish som på restaurang).
Toppa gärna med ett par droppar Friends & Deli Tryffelolja eller rivet citronskal för extra arom. Servera med ett glas kallt vitt vin med fin syra.