– En krämig, lyxig rätt med djup och karaktär från Friends & Deli
300 g makaroner eller små pastaskruvar
1 kokt hummer (köttet urklippt och grovt hackat)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk Friends & Deli äppelcidervinäger (oak barrel)
2 dl riven cheddar
1 dl riven parmesan
1 tsk Friends & Deli svart vitlökssalt
1 tsk dijonsenap
Nymalen svartpeppar
1–2 tsk Friends & Deli chiliolja med svart vitlök (eller efter smak)
0,5 dl panko eller ströbröd
1 msk smör
Extra riven ost
Ett avslutande stänk chiliolja & svart vitlökssalt vid servering
Koka pastan enligt anvisning. Sila av, men spara lite av pastavattnet.
Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet och låt det fräsa kort.
Tillsätt mjölk & grädde lite i taget, vispa slätt. Låt sjuda tills det tjocknar.
Rör ner ost, dijon, vinäger, svart vitlökssalt och ett stänk chiliolja.
Vänd ner pasta och hummerkött i såsen. Späd ev. med lite pastavatten.
Häll allt i en ugnsform, toppa med panko, ost och smörklickar.
Gratinera 10–15 min på 225°C tills ytan är gyllene och bubblig.
Avsluta med några droppar chiliolja med svart vitlök och en nypa svart vitlökssalt för extra umami och kick.
Perfekt som helglyx, dejtmiddag eller imponerande bjudrätt. Servera med en fräsch grönsallad och ett glas vitt vin.