Vi ger dig frifrakt på köp över 350kr 🤍

Svart vitlökshummus

Detta behöver du:

500 g torkade kikärtor 

2 tsk bikarbonat

2 klyftor vitlök

3 gröna chilifrukter (spansk peppar)

1 dl färsk bladpersilja, finhackad

3 citroner, färskpressad saft

ca 2 dl tahinipasta, ljus

2 tsk SVART VITLÖKSSALT 

ca 3 dl vatten från kikärtskoket

Så här gör du:

Blötlägg kikärtorna i kallt vatten med 1 tsk bikarbonat kvällen innan. Låt stå över natten. 

Häll av blötläggningsvattnet, skölj kikärtorna och koka dem sedan i rikligt med nytt vatten tillsammans med ytterligare 1 tsk bikarbonat på låg värme i cirka 1 timme. Ta bort skummet som bildas med en sked och tillsätt mer vatten om det behövs. Det får inte koka torrt. Låt kikärtorna svalna i kokvattnet.

Skala och pressa vitlöksklyftorna och mixa dem tillsammans med chili, persilja och citronsaft.

Häll av det mesta vattnet från kikärtorna, men spara lite att späda med. Ta undan några hela kikärtor och mixa resten tillsammans med lite av kokvattnet i några minuter till en slät kräm. Tillsätt det mixade, tahini och SVART VITLÖKSALT. Smaka av med mer SVART VITLÖKSALT om det behövs och eventuellt mer citronsaft. Om hummusen blir för tjock kan den tunnas ut med lite av kokvattnet från kikärtorna.

Lägg upp hummus på en tallrik. Garnera med de hela kikärtorna och ringla över olja. Toppa med hackad persilja, en liten aning mer SVART VITLÖKSSALT och lite paprikapulver.


En vegansk dip för alla snacks och grönsaker.